Nawozy pod marchew : Ważywa, owoce, ogród, działka : nauka-technika.pl

To co ogrodnik powinien wiedzieć

Nawozy pod marchew

Pod marchew w drugim roku po oborniku dodajemy następujące nawozy mineralne: 400 g-500 g superfosfatu 18%, 400-500 g soli potasowej 40% na 10 m2 powierzchni ziemi. Połowę dawki soli potasowej można również dać na wiosnę razem z całą dawką siarczanu amonowego (300-500 g) lub saletrzaka i wymieszać poprzez płytkie przekopanie. Na zbiór wczesny marchew sieje się w końcu marca lub na początku kwietnia. Marchew wysiana późną jesienią, przed listopadowymi przymrozkami, da nam zbiór już w czerwcu. Na jesień siejemy marchew gęściej niż na wiosnę (około półtora rażą więcej nasion). Jeśli chcemy przyspieszyć kiełkowanie nasion, należy je przez 24 godziny moczyć w ciepłej wodzie, następnie umieścić na 2-3 dni w ciepłym pomieszczeniu. Takich nasion należy wysiać trzykrotną ilość, gdyż sporo nie skiełkuje. Na 10 m2 powierzchni gruntu wysiewamy od 6-10 g nasion na głębokość 1-2 cm. Jednakże w zależności od odmiany rozstaw rzędów i ilość gramów może być różna. Marchew wschodzi 3-5 tygodni, w zależności od warunków klimatycznych i glebowych. Uprawę na użytek jesienią prowadzimy w drugiej połowie kwietnia, natomiast na przechowanie zimą - wysiewamy odmiany późne dopiero w maju lub czerwcu. Ze względu na długi okres wegetacji zaleca się zasilanie gleby saletrą amonową w ilości 10-15 g na l m2, w 6-8 tygodniu wzrostu. Marchew przeznaczoną do przechowywania wykopujemy w październiku, w dzień suchy i pogodny. Do przechowania wybieramy korzenie zdrowe, które układamy do skrzynki wyłożonej folią i przysypujemy piaskiem. Dobrze jest, gdy korzenie nie stykają się ze sobą, a skrzynka znajduje się w suchej piwnicy, w której panuje temperatura 0-3°C.


Tagi:
Co pod marchew , System reklamy Test,
Zobacz także

Przechowalnie warzyw

Plony niektórych gatunków warzyw z naszej działki nie dadzą spożyć się jednorazowo w okresie ich owocowania. Dzięki temu i umiejętnemu ich przechowaniu będziemy mieli warzywa zimą i wczesną wiosną. Najdłużej, bo osiem miesięcy, możemy przechowywać warzywa korzeniowe, kapustę i cebulę. Kalafiory, kalarepa i dynia zachowują wartości spożywcze i zdrowy wygląd do około trzech miesięcy. Sałata, koperek, szpinak poza gruntem wytrzymują tylko kilkanaście dni. Najkorzystniejszą temperaturą do przechowywania wszystkich warzyw jest temperatura 0°C i powietrze o dużej...

,

Archiwum

Pomidor

(Opublikowano: 26.06.2010r.)

Ze względu na stosunkowo krótki okres wegetacji uprawę pomidora prowadzi się z rozsady, którą należy wysadzić do gruntu, gdy minie niebezpieczeństwo wystąpienia w danym rejonie kraju przymrozków. Wymagania glebowe pomidora nie są zbyt duże. Może być uprawiany na różnych glebach i w zasadzie po wszystkich roślinach, a nawet kilka lat na tym samym miejscu, lecz nie dłużej niż...

A także: ,

Seler

(Opublikowano: 12.07.2010r.)

Seler rośnie dobrze w klimacie umiarkowanym i wilgotnym. Wysoko plonuje na glebach gliniastych, żyznych, próchnicznych, przewiewnych, zasobnych w wapń. Znane są dwie formy selera: naciowy i korzeniowy. Obydwie są roślinami dwuletnimi. Na glebach żyznych uprawia się seler w drugim roku po oborniku, użytym w dużej dawce. Na glebach o mniejszej zawartości próchnicy uprawia się seler na...

Polecamy: ,