Sadzenie pomidorów : Ważywa, owoce, ogród, działka : nauka-technika.pl

To co ogrodnik powinien wiedzieć

Sadzenie pomidorów

Na kilka godzin przed sadzeniem rozsady należy ją obficie podlać. Rozsadę bezpośrednio przed sadzeniem wybija się z doniczek lub innych pojemników i sadzi w dołki głębiej niż rosła. Rozsadę wybiegnięto, tzn. zbyt wysoko wyrośniętą, sadzi się głębiej, aby część łodygi była również przykryta ziemią. Posadzoną rozsadę należy dobrze obcisnąć ziemią i dobrze podlać. Rozstawa, w jakiej sadzi się pomidory, zależy od odmiany - wysokie w rzędy o odległości 1,0-1,5 m, a w rzędzie co 50-80 cm; karłowate w rzędy o odległości 40-60 cm, a w rzędzie co 40-50 cm. Zwalczanie chwastów należy do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych. Pomidory ze względu na głęboko sięgające korzenie rzadko cierpią na niedobór wody. Podlewać w latach suchych, szczególnie w okresie od zawiązania owoców aż do pojawienia się czerwonych owoców (od połowy czerwca do połowy sierpnia). Cięcie ma na celu ograniczenie wegetatywnego rozwoju roślin. Pomidory prowadzi się na l lub 2 pędach. Cięcie rozpoczyna się wtedy, gdy z kątów liści zaczynają wyrastać pędy boczne. Pod pierwszym gronem kwiatowym zostawia się się jeden lub dwa pędy, pozostałe w czasie wzrostu rośliny należy usuwać. Ogławianie, czyli usuwanie wierzchołka rośliny, należy wykonać po zostawieniu dwóch liści położonych nad ostatnim kwitnącym kwiatostanem, który rozwinął się w pełni najpóźniej do 20 sierpnia.


Tagi:
sadzenie, pomidory , ,
Zobacz także

Czosnek

Dla prawidłowego wzrostu czosnek powinien być przechowywany przez okres 1-2 miesięcy w temperaturze 0-10°C. Jest bardziej wytrzymały niż cebula na przymrozki, ale w okresie tworzenia się cebul i dojrzewania lubi ciepło i słońce. Udaje się na glebach żyznych, ciepłych, próchniczych, wilgotnych i niekwaśnych. Na glebach żyznych czosnek uprawiamy w drugim roku po oborniku (patrz uprawa marchwi). Na glebach słabych może być uprawiany w pierwszym roku po oborniku, przekopanym jesienią poprzedniego roku, lub przed sadzeniem zastosowanie kompostu. Czosnek rozmnaża się z...

,

Archiwum

Przechowalnie warzyw

(Opublikowano: 01.07.2010r.)

Plony niektórych gatunków warzyw z naszej działki nie dadzą spożyć się jednorazowo w okresie ich owocowania. Dzięki temu i umiejętnemu ich przechowaniu będziemy mieli warzywa zimą i wczesną wiosną. Najdłużej, bo osiem miesięcy, możemy przechowywać warzywa korzeniowe, kapustę i cebulę. Kalafiory, kalarepa i dynia zachowują wartości spożywcze i zdrowy wygląd do około trzech...

A także: ,

Fasola

(Opublikowano: 05.08.2010r.)

Posiada duże wymagania glebowe i klimatyczne. Najlepiej rośnie na glebach próchniczych, dostatecznie wilgotnych, kiełkuje w temperaturze około 15°C. Najlepiej udaje się w trzecim lub drugim roku po oborniku. Fasolę uprawiamy na tzw. ziarno suche (fasola tyczkowa) i na świeży strąk (odmiana tzw. szparagowa). Fasola może być uprawiana po innych roślinach motylkowych (po sobie również)....

Polecamy: ,